Bouwlustige Belg kiest resoluut voor duurzaamheid en dat heeft niet met zijn portemonnee te maken
ANTWERPEN, 4 maart 2021 – 56% van de Belgen wil duurzaam wonen en denkt bewust na over de beste aanpak daarvan. Toch speelt het kostenplaatje niet de belangrijkste rol, maar willen ze vooral hun steentje bijdragen aan onze planeet. Wat blijkt? Slechts 13% doet het omdat het financieel loont.
Duurzaamheid is tegenwoordig een “hot topic” en dat vertaalt zich ook in de bouw- en renovatieplannen van de Belgen. Dat blijkt uit een recente enquête bij 600 respondenten door marktonderzoeker Profacts en dakpanproducent CREATON. Daarin geeft meer dan de helft van de Belgen aan dat ze wel oren hebben naar duurzaam wonen, al weten velen niet hoe eraan te beginnen. Duurzaam bouwen: wat is dat nu eigenlijk? Wat met het pittig prijskaartje? En hoe zie je door de bomen het bos weer?
Bouwen aan een duurzame planeet
Het tijdperk van energievretende huizen lijkt voorbij, zo wordt de baksteen in de maag van de Belg steeds groener. Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat 56% bereid is duurzaam te bouwen, om zo de toekomst van onze planeet veilig te stellen. Ze zien het als hun verantwoordelijkheid om met hun woonsituatie een positieve impact te maken op het klimaat. Dat staat in schril contrast met de 13% die het doen omdat het financieel interessant is. Opmerkelijk is dat bij het horen van de term duurzaam wonen, 49% van de respondenten spontaan denken aan energiezuinigheid en dat vaak associëren met isolatie. Zo is dakisolatie met 70% de absolute topfavoriet. Daarnaast wint de lange levensduur van materialen (15%) steeds meer aan belang.
Toch blijkt ook uit de cijfers dat een verbluffende 61% van de Belgen denkt dat aan duurzaam bouwen een fors prijskaartje hangt en dat schrikt af. Maar jagen zo’n ingrepen nu echt de kosten omhoog?
Men overschat vaak de kostprijs van zo’n investeringen. Bovendien is het aan de overheid en de sector om consumenten beter te informeren over mogelijke premies en hen te verzekeren dat het een investering is die zich snel terugverdient. Ook een ecobewuste aannemer vinden die je kan vertrouwen en je helpt bij het maken van de juiste keuzes, blijkt voor bijna de helft van de Belgen (49%) een andere grote drempel te zijn.
Gouden tips voor (ver)bouwers
Zij die duurzame bouwplannen koesteren maar niet weten waar te beginnen, kunnen alvast aan de slag met volgende tips. Als je ecologisch wil bouwen kies je naast een goede isolatie, volgens CREATON, best voor milieuvriendelijke en recycleerbare materialen. Hou daarbij rekening met transport, want lokaal geproduceerde en hernieuwbare materialen zijn één van de beste investeringen die je kan doen voor het milieu. Bouwen doe je liefst met advies, neem dus een goede architect onder de arm die aandacht heeft voor duurzaamheid. Hij kan je in contact brengen met een betrouwbare aannemer. Doe steeds een extra check en raadpleeg het Construction Quality-label (*), het maakt je beslissing een pak makkelijker en bespaart je op termijn heel wat kopzorgen.
Het dak: Kleine keuzes, grote impact
Wie duurzaamheid zegt, denkt automatisch aan het beperken van energieverlies. Gemiddeld gaat 26% van de warmte verloren via het dak. Niet onbelangrijk, dus. Alles begint dan ook bij de vorm, dan pas volgt de isolatie. Bij een strakke nieuwbouw raadt men vaak een plat dak aan, toch laat een hellend dak toe om vorm-efficiënter te bouwen en is het ideaal om regenwater te laten weglopen. Ook dakbedekking speelt een belangrijke rol. Zo weet bijna de helft van huiseigenaren met kleien dakpannen niet dat ze gemaakt zijn uit duurzame grondstoffen en een levensduur van minstens 50 jaar hebben. Dat zorgt voor jarenlang wooncomfort én een gezond binnenklimaat. Bovendien kunnen bij het breken of slopen de dakpannen gerecycleerd en hergebruikt worden. Zo gebruikt men het als gravel voor tennisvelden. Wie weet speelt binnen een halve eeuw de toekomstige Kim Clijsters haar winnende set op jouw dak.
(*) Construction Quality is een nationaal kwaliteitslabel voor bouwbedrijven, studiebureaus en architecten. Aannemers kunnen aantonen dat zij zich engageren en dat zij werken correct en met kwaliteit uitvoeren.- www.constructionquality.be
Over CREATON:
CREATON is expert in dakpannen. Ze biedt kleien dakpannen gemaakt uit klei van de beste kwaliteit aan, een win-win op vlak van duurzaamheid en kwaliteit. CREATON is er dan ook van overtuigd dat effectief milieu-, gezondheids- en veiligheidsbeheer, inzet voor energie-efficiëntie, premium kwaliteit in producten en diensten van doorslaggevend belang zijn voor zowel hun consumenten als zichzelf.
Contact
Margo Van Raemdonck
PR Manager